رنسانس روابط تجاری ایران و ترکمنستان با میدان‌داری مازندران

روابط تجاری ایران و ترکمنستان که ریشه در عمق تاریخ دارد در مقطعی با رکود روبرو شد اما سفر هفته های اخیر دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور به این کشور حاشیه دریای خزر، رنسانس جدیدی در روابط تجاری با انعقاد تفاهم نامه های اقتصادی با میدان داری مازندران ایجاد کرد.

به گزارش روز چهارشنبه اگزیم نیوز، دکتر پزشکیان ۲۰ مهرماه امسال برای برگزاری اجلاس «ارتباط متقابل زمان‌ها و تمدن‌ها-مبنای صلح و توسعه» به کشور ترکمنستان سفر کرد. رییس جمهور در این سفر برنامه های کاری فشرده ای را برگزار کرد که بخش قابل توجهی از آن دیدار با سران کشور ترکمنستان در راستای رونق ترانزیت و تجارت بین دو کشور بود.

در این سفر دکتر پزشکیان دیدارهای مشترک مهمی دیگر با رییس جمهور جمهور روسیه و ازبکستان هم برگزار کرد که بدون تردد رونق مبادلات تجاری یکی از مهم ترین محورهای گفت گوی سران چند کشور در ترکمنستان بود.

هرچند در ماه های اخیر جنایت های هولناک رژیم صهیونستی به خبر اول جهان و موج حاکم در بحث های سران کشورهای منطقه تبدیل شد اما گره گشایی در جهت رونق تجارت و ترانزیت کالای کشورهای حاشیه خزر به آب های گرم خلیج فارس با محوریت ایران از جمله محورهای مورد تاکید و گفت گوی این سران بود.

رییس جمهور پس از بازگشت از ترکمنستان و مذاکره با رهبر ملی این کشور گفت که درباره گاز، راه، برق و بازارچه‌های مرزی توافقاتی حاصل کرده و قرار است در کارگروه مشترک اقتصادی که طی هفته های اخیر در تهران برگزار می‌شود، این تفاهم نامه ها نهایی و به مرحله اجرا نزدیک شود.

اما با توجه به این که مازندران به عنوان دروازه ورود کالاهای کشورهای دریای خزر به آب های گرم جهان و بازارهای جهانی محسوب می شود نقش این خطه از شمال برای اجرایی کردن تفاهم نامه ها بسیار اثر بخش است.

موضوع سوآپ گاز، ایجاد بازارچه مرزی مشترک، ترانزیت کالا، ایجاد منطقه آزاد مشترک با کشور ترکمنستان، تقویت ترانزیت کالا به‌کشورهای CIS و افزایش مراودات اجتماعی و اقتصادی از جمله مسائلی است که برای مازندرانی ها با کشور همسایه و دوست ترکمنستان حائز اهمیت است.

استان مازندران در تولید ۱۲ محصول کشاورزی رتبه نخست کشور را دارد و این محصولات تولیدی می تواند در سبد مصرفی شهروندان ترکمنستانی قرار گیرد.

مازندران که از طریق دریا و خشکی به واسطه گلستان با ترکمنستان هم مرز است این ظرفیت ممتاز زمینه ای برای اجرایی کردن تفاهم نامه های سران دو کشور است.

بندر امیر آباد دارای قابلیت های ممتازی است که بسیاری از کشورهای شمال دریای خزر به خصوص ترکمنستان علاقمند رونق تجارت و ترانزیت در این بندر هستند.

سفرای کشورهای حاشیه دریای خزر که در ماه های گذشته به مازندران سفر کردند همه آنها از این بند و قابلیت های آن به نیکی یاد کرده و خواستار اتصال تجاری بین کشور خود و بندر امیرآباد شدند.

روز گذشته(سه‌شنبه۹ "الیاس قایب اف" سرکنسول جمهوری ترکمنستان در ایران برای فراهم سازی اجرای تفاهم نامه های امضاء شده سفر یک روزی به مازندران داشت و با برگزاری نشست مشترک با استاندار مازندران در جهت رونق تجارت و ترانزیت کالا تصمیم های خوبی اتخاذ شد.

مازندران آماده اجرای تفاهم‌نامه

در این پیوند استاندار مازندران اظهار داشت: با توجه به همسایگی استان مازندران با کشور ترکمنستان این خطه از شمال با همه ظرفیت های خود آماده اجرایی کردن تفاهم نامه های تجاری سران دو کشور است.

یوسف نوری با بیان اینکه سران ۲ کشور در دیدارهای اخیر خود بر رونق مبادلات تجاری بین دو کشوز تاکید داشتند و مازندران با همه ظرفیت های خود آماده تحقق این مهم است، افزود: روابط ۲ کشور در طول تاریخ با توجه به اشتراک های زیادی که بین ایران و ترکمنستان وجود دارد بر پایه منافع مشترک برقرار بود.

استاندار مازندران با اشاره به این مطلب که در مقطعی روابط ایران و ترکمنستان کمی افت پیدا کرده بود، گفت: دیدارهای که سران ۲ کشور انجام دادند زمینه رونق تجارت را فراهم کرد. از آنجا که استان مازندران همسایه ترکمنستان محسوب می شود آماده ترانزیت کالاهای این کشور به خلیج فارس است یعنی این استان می تواند از طریق راههای زمینی و دریایی نقش مهمی در انتقال کالاهای ترکمنستان به بازاهای جهانی ایفا کند.

استاندار مازندران با بیان اینکه نشست های مشترک بخش خصوصی این استان با ترکمنستان به میزبانی مازندران باید فعال شوند، ادامه داد: در بخش های دولتی و حکومتی هم نیازمند تعامل بیشتر برای صدور مجوزها هستیم.

نوری افزود: روابط تجاری بین ۲ کشور دو جانبه است و مازندران با توجه به تولیدات خوب کشاورزی می تواند آنها را به ترکمنستان صادر و از طرف دیگر کالاهای مورد نیاز خود را از ترکمنستان تامین کند. با توجه به این که مازندران دروازه ترانزیت کالاهای کشورهای شمالی دریای خزر است این ظرفیت برای ترکمنستان هم موثر خواهد بود.

حیرت ترکمنستان از ظرفیت بی نظیر بندر امیرآباد

سرکنسول جمهوری ترکمنستان در ایران نیز گفت: با توجه به ظرفیت‌های ممتاز بنادر مازندران این امر یک فرصت و نقطه طلایی برای ترانزیت کالای ترکمنستان از طریق ایران به کشورهای حوزه‌ خلیج فارس است.

الیاس قایب اف با بیان اینکه سران ایران و ترکمنستان تفاهم نامه های خوبی به امضاء رساندند و ترکمنستان مصمم به اجرای آنها است، افزود: با توجه به مرز مشترک ایران و ترکمنستان این امر فرصت مناسبی برای ترانزیت کالا محسوب می شود.

وی با بیان اینکه بندر امیرآباد از جمله بنادر مهم تجاری محسوب می شود، اظهار داشت: ترکمنستان درصدد است تا با اعزام هیات های تجاری به این خطه از شمال تجارت با ایران را رونق بخشد. با سفر یکروزه به این استان زمینه های رونق تجارت با مازندران که یکی از استانهای مهم کشور محسوب می شود واکاوی شد.

مازندران سه بندر شامل بنادر امیرآباد بهشهر، منطقه ویژه اقتصادی نوشهر و فریدونکنار است.

منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر به گستره ۸۸ هکتار و دارا بودن ۱۱ پست اسکله تجاری و خدماتی و تجهیزات پیشرفته بندری و دریایی از ظرفیت مناسبی برای تخلیه و بارگیری انواع کالا و پذیرش کشتی‌های تجاری با ظرفیت ۶ هزار و ۵۰۰ تُن برخوردار است.

اداره کل بنادر و دریانوردی مازندران در منطقه ویژه اقتصادی نوشهر مستقر است و بندر فریدونکنار هم زیر مجموعه این اداره کل است.

بندر فریدونکنار حدود ۶۹ هکتار گستره دارد و به عنوان نخستین بندر خصوصی شمال کشور در پی گسترش مبادلات بازرگانی با کشورهای حاشیه دریای خزر است.

این بندر از طریق جاده های هراز و فیروزکوه نزدیک‌ترین بندر به مرکز کشور بوده و عمده فعالیت آن به عنوان بندر چند منظوره در زمینه تخلیه و بارگیری فرآورده های نفتی، غلات و کالاهای عمومی است و با دو پست اسکله سالانه ظرفیت بارگیری و تخلیه حدود ۷۰۰ هزار تن کالا را دارد.

شهر بندری نوشهر در فاصله ۲۰۰ کیلومتری پایتخت قرار دارد. بندر نوشهر در اردیبهشت سال ۹۰ با تصویب مجلس شورای اسلامی به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل شد.

کد خبر 77063

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 0 =